Holandské vrcholné baroko


Mladší žáci se seznámili s příběhem Kupida s mýdlovými bublinkami. Obraz vznikl roku 1634 pod rukama slavného Rembrandta. Jak tento příběh zpracovaly naše děti? Rozhodně se toho zhostili na 1. 

 



Princezna Psýché (duše) je pro svoji  krásu  omylem  pokládaná  za  bohyni lásky na zemi.  Skutečná bohyně Venuše na ní velmi žárlí a cítí se uražena. Rozhodne se pomstít prostřednictvím svého syna boha Kupida (také se mu říká Amor). Ten se ovšem do Psýché zamiluje  a  tajně  se  s ní  ožení, ale jen pokud on utají svou podobu a původ. Zvědavá Psýché, kterou omámí její závistivé sestry, se v noci přikrade s lampou  ke Kupidovu  lůžku.  Spatří  sice  jeho  tvář, ale omylem  ho potřísní rozžhaveným  olejem z lampy. 

 



 

Kupid  prchá  za  svou  matkou,  kam  se  po dlouhém  bloudění  dostává  i  princezna  Psýché,  neboť  chce  svého  manžela získat zpět. Bohyně lásky jí ve snaze odradit či zahubit postupně uděluje velmi nebezpečné  úkoly,  které  Psýché  plní  jen  s pomocí  nadpřirozených  sil. Závěrečný úkol je ovšem nejzáludnější, musí sestoupit do podsvětí. Psýché zde    vyprosit  od  podsvětní  bohyně  Proserpíny trochu  „krášlící  masti“. Princezna si obstará dary pro převozníka a vydá se na cestu. Podsvětní královna daruje nešťastné Psýché vytouženou mast a ta se radostně vrací zpátky. V poslední chvíli dostává Psýché marnivý nápad použít trochu získané  masti a zvědavě otevře Venušinu schránku. Uvnitř je ovšem  ukryt „spánek  smrti“ a  Psýché  upadá  do  věčného  spánku.  V tento moment je na blízku již uzdravený Kupid, setře milé z očí smrt a navrací se s ní domů. Venuše se slituje a příběh končí nebeskou svatbou. Psýché je povýšena mezi nesmrtelné princezny.



 

 

Komentáře

Oblíbené příspěvky